Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ansichtkaarten:over_jospe

Gemeente Kaag en Braassem Andere dorpen en steden

Over JosPé

Uitgeverij JosPé was een grote prentbriefkaart drukkerij-uitgeverij in Nederland. De naamgever is de Hamburgse koopman Joseph Peter Welker en registreerde de naam JosPé in 1924 in het handelsregister van Hamburg. Een jaar later werd in Arnhem de Nederlandse vestiging opgericht. Vanaf het begin concentreerde het bedrijf zich op de toen nog populaire ansichtkaartenmarkt. In de jaren zeventig kreeg het bedrijf steeds meer moeilijkheden en in 1978 ging het failliet. De herstart van het bedrijf mislukte ook, waarna het eerst zo succesvolle bedrijf in 1987 werd ontbonden.

Je kunt de ansichtkaarten meestal herkennen aan het JosPé logo op de achterkant, de naam van de lokale uitgever komt ook voor. JosPé bewaarde zijn fotonegatieven, de ansichtkaarten op een negatief glasplaat in een zakje met de naam van de plaats. Een lokale winkelier, een vakantiepark of instelling kon zijn eigen ansichtkaarten uitgeven. Vertegenwoordigers van JosPé reisden door het land om het product aan de man te brengen. Ingehuurde lokale fotografen gingen hierna op pad om interessante plekken in de omgeving vast te leggen. Slechts een deel van de gemaakte foto's brachten het tot prentbriefkaart. Het fotoarchief van JosPé omvat dan ook veel meer negatieven dan de als kaart uitgegeven opnamen. Het betreft kleinbeeld materiaal, veel 6 x 6 negatieven en reproducties op glasplaten. Deze platen werden gemaakt vanaf een oorspronkelijk rolfilmnegatief, om te kunnen worden gebruikt als een soort cliché waarmee de prentbriefkaarten werden gedrukt.

Het bedrijfsarchief van vóór 1945 is tijdens de oorlogsjaren 1944/45 helaas verloren gegaan. Met de collectie van ná 1945 is niet altijd zorgzaam omgegaan. Na het faillissement van 1987 is er materiaal aan diverse archieven aangeboden. Later schijnen er plannen geweest te zijn voor digitalisering. Tot uitvoering daarvan is het toen niet gekomen. De negatieven van Oude-Wetering, Leimuiden en Wijk bij Duurstede zijn grotendeels gekocht door Dirk-Jan Kraan, en door deze transactie zijn de rechten verworven.

Interieur drukkerij “JosPé”. Nieuwe Kade 2, Arnhem. Jaartal 1955. (8999)


Interieur drukkerij “JosPé”. Nieuwe Kade 2, Arnhem. Jaartal 1955. (8998)


Interieur drukkerij “JosPé”. Nieuwe Kade 2, Arnhem. Jaartal 1955. (8997)


Interieur drukkerij “JosPé”. Nieuwe Kade 2, Arnhem. Jaartal 1955. (8996)


Gelders Archief: 1501-04 Fotocollectie voormalig gemeentearchief Arnhem (CC-BY-4.0)

ansichtkaarten/over_jospe.txt · Laatst gewijzigd: 2023/03/10 07:17 door dirkjankraan

Paginahulpmiddelen