Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


kraan:jan_pietersz_craen

2.1 Nakomelingen van Jan Pietersz Craen

De gezinnen Kraan (vóór de 19e eeuw geschreven als Craen, Kraen en Craan) die tot de afstammingslijn behoren, woonden in elk geval al in de 17e eeuw in Midden-Holland, in dorpen als Reeuwijk, Hazerswoude, Waddinxveen, Koudekerk en Hoogmade. Uit de doopboeken valt af te leiden, dat er in deze streek in de tweede helft van de 17e eeuw minstens zeven katholieke mannen Kraan bestonden die een gezin stichten. Het is niet onmogelijk dat deze zeven mannen familie van elkaar waren. In een van de zeven takken wordt omstreeks 1660 Jan Pietersz Craen geboren, waarmee in dit verslag generatie 1 start.

Waarschijnlijk zijn er met het voortschrijden der industrialisatie in de 19e eeuw en daarna, ook steeds meer mensen uit de gezinnen die tot de afstammingslijn behoren, verhuisd naar steden. Vooral de steden, welke zo'n beetje om het 'Groene Hart' van Holland heen liggen: Den Haag, Delft, Rotterdam, Gouda, Alphen aan de Rijn en Leiden.

Bron: Wim Rosema “De grote Kranen van de Rijnlandse molens”, een genealogisch overzicht van katholieke families Kraan in Rijnland, welke afstammen van het zeventiende-eeuwse echtpaar Jan Pietersz Craen, geboren in 1667 en Aechie Claesse van den Hoeck uit Reeuwijk.

kraan/jan_pietersz_craen.txt · Laatst gewijzigd: 2022/12/31 16:39 door dirkjankraan

Paginahulpmiddelen